Пом'якшення води: необхідність чи примха?
Зміст:
- Негативний вплив жорсткої води
- Вплив пом’якшеної води
- Види фільтрів для пом’якшення води
- Спосіб роботи фільтру-пом'якшувачу
- Правильний вибір пом’якшувача
Негативний вплив жорсткої води
Жорсткість води характеризується наявністю у ній значної кількості солей металів, таких як магній, свинець, цинк та інші домішки, які утворюють вапняний наліт на стінках кухонного посуду та чайника, бойлера та пральної машини.
Серед проблем, з якими часто зіштовхуються користувачі водопровідної і свердловинної води, де спостерігається підвищений рівень жорсткості, можна зазначити такі:
- випраний хатній текстиль, одяг та білизна погано відпираються від плям, стають жорсткими на дотик та швидко втрачають початкову яскравість;
- утворення вапняного нальоту на нагрівальних елементах побутової техніки та на внутрішніх стінках водопроводів, яке стає причиною неефективного і не повноцінного їх використання, та призводить до зменшення терміну їх експлуатації;
- виникнення подразнення чи, навіть, алергійної реакції після вмивання – у зв’язку із надмірною кількістю «важких мінералів» на поверхні тіла утворюється невидима плівка, що дає відчуття сухості та стягнутості шкіри;
- неприємний присмак самої води та приготованих на ній страв, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, нирок та печінки.
Найбільш помітний вплив жорсткої води можна спостерігати на волоссі: через насиченість рідини механічними домішками і мікроорганізмами, шкіра голови та саме волосся стає неприємним на дотик та сухим.
Для уникнення вищеописаних проблем встановлюється пом'якшувач води, у квартирі чи приватному будинку, та навіть у промисловому приміщенні. Його розміщують на вході в систему водопостачання, перед газовою колонкою або електричним водонагрівачем.
Вплив пом’якшеної води
Фільтр-пом’якшувач води встановлюється для забезпечення комфорту користування та споживання води:
- м'яка вода не стягує шкіру усього тіла, повністю змивається під час вмивання чи купання не залишаючи жодної подразнюючої плівки;
- посуд та одяг легше позбавляються від плям, а миючі та пральні засоби легше спінюються, тому використовувати засоби можна у меншій кількості;
- нівелюється утворення накипу на внутрішніх поверхнях побутових пристроїв та водопровідних труб, тому не має потреби у застосуванні сильно абразивних, хімічних засобів для позбавлення від нальоту.
Види фільтрів для пом’якшення води
Пом'якшувачі розрізняються залежно від основного реагенту, що входить у склад фільтру:
- магнітні – перетворюють бікарбонат кальцію у кристали, які не прилипають до металевих поверхонь нагрівальних елементів побутової техніки.
- з поліфосфатним порошком – придатні виключно для реалізації побутових, промислових та господарських потреб, але не у щоденному споживанні та приготуванні їжі.
- з іонообмінні смоли – універсальні, бо їх можна неодноразово регенерувати розчином кухонної солі, а воду використовувати для пиття, приготування, миття, прання тощо.
Спосіб роботи фільтру-пом'якшувачу
Принцип дії оснований на проведенні хімічних реакцій іонного обміну. Для пом’якшення води слід її пропустити через ємність із фільтруючим матеріалом Ecomix A, який містить у своєму складі 5 компонентів, які послідовно затримують залізо, марганець, органічні домішки і солі жорсткості. У процесі іонообміну ця смола вбирає в себе іони кальцію та натрію. У результаті чого утворюється харчова сода, а вода – пом'якшується.
Задля досягнення високого рівня очищення, вода, що надходить у фільтр, має бути попередньо очищена від механічних домішок великого розміру.
У випадку закінчення ресурсу фільтруючого матеріалу, таких фільтр самостійно здійснює процес регенерації, який відбувається у період часу, коли споживання води мінімальне. Таким чином споживання нефільтрованої води нівелюється.
Правильний вибір пом’якшувача
Фільтр для пом’якшення води варто обирати, зауваживши усі свої потреби та кількість споживаної води на добу. У разі не правильно визначених параметрів вибору пом'якшення води перевищуватиме потреби, що призводить до небажаних наслідків, таких як:
- значне зменшення вмісту кальцію у воді, що призводить до поганого самопочуття, більшої схильності до сезонних хвороб, тощо;
- перебільшене пом’якшення води призводить до утворення надлишкової кількості соди, що, у подальшому, може негативно вплинути на процес травлення;
- велика кількість утвореної соди шкодить гумовим деталям побутових приладів, що спричинює протікання, особливо у місцях з’єднання деталей;
- ефект «замилювання», коли після використання миючих засобів чи пральних порошків залишається мильний наліт на поверхні шкіри, посуду, тканини.
Саме тому, перед здійсненням вибору та купівлі фільтру варто визначити потреби для пом’якшення води, для пиття і приготування страв чи вода побутового чи промислового призначення, і звернути увагу на необхідний ресурс та надійність запропонованого бренду.